Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czereśniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier puder 1 szklanka
jajko 2
cukier żelujący 5 łyżek
migdały zmielone do smaku
mleko około 5 łyżek
sól szczypta
czereśnie 750 gram
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czereśniowa

Mąke przesiać (3łyżki mąki odłożyć) i szybko zagnieść ciasto (z posikeanym masłem, około 2 łyżkami mleka, 1/4 szklanką cukru pudru i szczyptą soli. Uformować kulę i włożyć ją na około 1 godzinę do lodówki. Czereśnie umyć, odsączyć i pozbawić pestek. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie na tartę. Tartę nakłuć(bardzo mocno) widelcem, aby podczas pieczenia ciasto nie urosło. Migdały, pozostałą mąke, cukier puder i jajka ubić dodając resztę mleka(około 3 łyżek). Miksować, aż masa będzie gęsta. Czereśnie wyłożyć na tartę, zalać przygotowaną migdałową masą. Piec około 1 godzinę w 180 C. Po wystudzeniu ciasta, cukier żelujący rozpuścić w 3 łyżkach wody, po czym zalać tarte polewą cukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak