Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
masło 20 dag
cukier puder 0,5 szklanki
drożdże 4 dag
mleko 300 ml
jagody 3 szklanki
jajko 1 szt
cukier 4 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli wymieszać w garnku, dodać rozmiękczone masło, rozpuszczone w zimnym mleku drożdże, wyrobić ciasto. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5cm, wycinać filiżanką krążki, podwinąć brzegi do góry tworząc rant, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środek ciasta położyć jagody i posypać cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Piec niecałe 10 minut w temp 230 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.12.2013 00:29
pychota takie drożdżówki
olkaaa 29.11.2013 09:59
uwielbiam jagodzianki
Angelika10 21.06.2013 00:59
świetne jagodzianki
Motorek 19.12.2012 10:07
smaczne
Ela15 15.05.2012 08:56
przepyszne
Iwona51
Iwona51 28.11.2011 10:04
smaczne
rutynka 05.10.2011 11:42
mm smakowite!
IKrakowianka 03.10.2011 08:27
pyszne
Margo1 16.01.2011 00:13
moje ulubione
Margo1 16.01.2011 00:13
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak