Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka w ciemnej polewie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna lub masło 120 g
cukier kryształ 90 g
woda 3 łyżki
ciemne kakao 4 łyżki
mąka pszenna tortowa 350 g
cukier kryształ 250 dag
jaja 4 - 5 szt
margaryna lub masło roślinne 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat cytrynowy 4-6 kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Babka w ciemnej polewie

Wszystkie składniki odpowiednio wcześnie wyjmujemy i pozostawiamy tak, by miały temperaturę pokojową .

Miękkie masło ucieramy z połową cukru.
Żółtka również ucieramy - z pozostałym cukrem, a białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do utartego masła dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito, aromat cytrynowy, a na końcu sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy z kominkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni c i wstawiamy ciasto.
Pieczemy je około 45-50 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto jest już upieczone przygotowujemy polewę.
Mieszamy cukier z kakao, dodajemy 2 -3 łyżki wody i gotujemy masę na wolnym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodajemy margarynę lub masło i cały czas mieszając gotujemy 2 -3 minuty - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Chłodne ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy gorącą lub mocno ciepłą masą - polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 12.12.2011 16:02
lubię babki
banditka 18.10.2011 08:43
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak