Sposób przygotowania

Do rondelka wlać wodę, włożyć margarynę i powstałą masę zagotować. Wrzącą wodę zdjąć z ognia i wsypać cukier, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Ponownie rondelek wstawić na gaz i ucierać ciasto, aby nie było żadnych grudek np. za pomocą drewnianej łyżki. Gotować, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i dobrze wysmażone. Rondelek z ciastem zestawić z ognia i poczekać, aż będzie letnie. Do letniej masy dodawać po 1 jajku i od razu wyrabiać ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Wyrabiać , aż ciasto będzie zupełnie zimne.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą, następnie trzeba wysmarować ją tłuszczem. Szprycę cukierniaczą napełnić masą i formować ptysie(wielkości małego jabłuszka). Porcje ciasta powinny znajdować się dość daleko od siebie, aby nie połączyły się podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na około 25-30 minut. Gdy ptysię będą się piekły NIE wolno otwierać piekarnika, gdyż ptysie mogą upaść!!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !