Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ptysiowe- na słodko

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier 1 łyżka
margaryna 3 łyżki
jajko 4 sztuki duże
oliwa do posmarowania blachy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ptysiowe- na słodko

Do rondelka wlać wodę, włożyć margarynę i powstałą masę zagotować. Wrzącą wodę zdjąć z ognia i wsypać cukier, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Ponownie rondelek wstawić na gaz i ucierać ciasto, aby nie było żadnych grudek np. za pomocą drewnianej łyżki. Gotować, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i dobrze wysmażone. Rondelek z ciastem zestawić z ognia i poczekać, aż będzie letnie. Do letniej masy dodawać po 1 jajku i od razu wyrabiać ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Wyrabiać , aż ciasto będzie zupełnie zimne.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą, następnie trzeba wysmarować ją tłuszczem. Szprycę cukierniaczą napełnić masą i formować ptysie(wielkości małego jabłuszka). Porcje ciasta powinny znajdować się dość daleko od siebie, aby nie połączyły się podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na około 25-30 minut. Gdy ptysię będą się piekły NIE wolno otwierać piekarnika, gdyż ptysie mogą upaść!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak