Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ketchup

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dojrzałe pomidory 2 kg
jabłka 50 dag
cebula 3 szt średniej wielkości
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
ocet 125 ml
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup

Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody.
Gotować, a gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło. Gorący ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut.
Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 10.10.2010 00:02
nigdy sama nie robiłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak