Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle w białej czekoladzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleczna czekolada 200 gram
czekolada biała 150 gram
śmietana kemowa 100 gram
cukier 20 gram
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle w białej czekoladzie

Przygotować syrop - wodę gotować z cukrem przez 2 minuty. Do garnka wlać śmietanę, syrop i doprowadzić do wrzenia. Garnek zdjąć z ognia i wsypać do tego posiekaną mleczną czekoladę. Roztopić ją całkowicie - zamieszać i zaczekać do całkowitego ostygnięcia masy czekoladowej. Kiedy zacznie tężeć - ponownie wymieszać i wstawic do lodówki żeby stwardniała. Wyjąć z lodówki i łyżeczką formować kulki i układać na arkuszu pergaminu - powinno wyjść ok. 20 kulek. Ponownie kulki wstawić do lodówki na ok godzinę. Stopić w kąpieli wodnej białą czekoladę - zanurzać w niej szczypczykami kulki z mlecznej czekolady. Kłaść na kratkę i przesuwać każdą z nich tak aby ich powierzchnia stała się chropowata. Pozostawić do stwardnienia i przechowywac w chłodnym miejscu aż do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak