Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami (placki będą bardziej chrupiące, gdy ziemniaki zetrzesz na dużych oczkach), odlej zebrany na wierzchu płyn.
Dodaj mąkę, żółtka, sól do smaku, dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oliwy, kładź niezbyt duże placuszki, smaż na rumiano. Zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Śmietanę ubij ręcznie lub mikserem z cukrem.
Można wkręcić a do śmietany kilka owoców, lub zostawić czystą nałożyć ją na talerzyki obok placków i posypać malinami.

Komentarze

  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ale mi smaku narobiłeś!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !