Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z orzechami laskowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
cukier 60 gram
mleko 1/4 litra
mąka pszenna 20 gram
cukier waniliowy 1/2 opakowania
skórka z cytryny 1/2 szt
orzechy laskowe 50 gram
smietana kremowa 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z orzechami laskowymi

W piekarniku lub na patelni lekko uprazyć orzechy włoskie - po wyjęciu zdjąć z nich skórkę. Posiekać grubo.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać orzechy, przesianą mąkę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
Zagotować mleko ze skórką cytrynową - przecedzić przez sitko do masy z żółtek - mieszać bez przerwy. Przełożyć do rondelka - postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia - przełożyć do 4 pucharków.
Śmietanę kremową ubić na sztywno - udekorować pucharki z kremem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak