Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy. Z gotowego formujemy dużą kulę i na godzinę wkładamy ją do lodówki.

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem oraz manną.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę (prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy pergaminem.

Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy tak, aby dopasować ją wymiarami do powierzchni blachy. Na ciasto kładziemy warstwę jabłek.

Można to zrobić tradycyjnie - drugim identycznym plackiem, troszkę ciekawiej - długimi, splecionymi ze sobą paseczkami lub finezyjnie - wyciąć foremką do ciastek fikuśne kształty i poukładać na powierzchni.
Na koniec posypujemy grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Urocze :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    ale apetyczna!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    dianix

    i jak łatwo upiększyć wygląd ciasta:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    zadziwiasz mnie prostymi, a zarazem niezwykłymi pomysłami
  • 2
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacyjna;]

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !