Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4 l
groch 0,80 kg
cebula 0,10 kg
kości 0,50 kg
włoszczyzna 0,50 kg
wędzony boczek 0,50 kg
margaryna 0,05 kg
mąka 0,03 kg
czosnek
majeranek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa

Groch przebrać, umyć, namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, a następnego dnia w tej samej wodzie ugotować i przetrzeć przez sito. Kości umyć, zalać zimną wodą, ugotować i odcedzić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, dodać boczek w całości i gotować. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go, ostudzić i pokrajać w drobną kostkę. Do grochu dodać wywar z kości, warzywa i pokrajany boczek. Zupę zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 21.07.2011 09:47
swojska
maciek7 01.06.2011 12:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak