Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z jarzębiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 szkl
cukier 1,5 kg
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z jarzębiny

Do rondelka wsypujemy cukier , wlewamy wodę i gotujemy taki syrop . Jarzębinę już przebraną bez szypułek zalewamy wrzątkiem zagotować i odcedzić .Tę czynność musimy powtórzyć jeszcze raz. Po odcedzeniu wrzucamy jarzębinę do syropu i gotujemy na małym ogniu 15 minutek. Cały czas musimy zszumować pianę . Dodajmy sok z cytryny parę razy jeszcze zamieszajmy i odstawmy do ostygnięcia . To podgrzewani i stygnięcie musimy powtarzać jeszcze 3 razy. A po ostatnim podgrzaniu jarzębinę musimy zagotować . I to na tyle by było . Następnie wkładamy konfiturę do dużego słoja i zakręcamy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 21.07.2012 14:49
nigdy nie próbowałam ale przepis kuszący :)
Zoso 06.01.2012 18:22
ciekaw jestem jak to smakuje
ElizaT 02.03.2011 10:37
Przyda mi się przepis.
RenataZ-et 17.01.2011 16:11
Szukałam takiego przepisu-super!
halina17 07.01.2011 13:12
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak