Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż pilaw po turecku przepis 2

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 400 gram
masło 80 gram
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
tymianek 1 gałązka
natka pietruszki 1 gałązka
orzeszki pinii 20 gram
sól 30 gram
rodzynki 30 (korynckie)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż pilaw po turecku przepis 2

Ryż wsypać do rondla, zalać sporą ilością wody, dodać sól i moczyć ok 1 godzinę. Odcedzić, wsypać do rondla i postawić na ogniu. Dodać masło i zioła związane w pęczek (liść laurowy, tymianek i natka pietruszki). Poddusić na ogniu, mieszając bez przerwy - aby ziarenka były dobrze pokryte tłuszczem. Wlać 3/4 litra wody i ponownie wymieszać. Gotować ok 20 minut - nie mieszać w tym czasie. Zdjąć z ognia i wrzucić rodzynki i orzeszki pinii. Wymieszać i zostawić na ok 1 minutę. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 18.05.2011 12:15
Brzmi interesująco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak