Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż pilaw po turecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 400 gram
rosół drobiowy 3/4 litra
masło 80 dag
cebula 1 szt
Szafran nitki Prymat 1 torebka
sos pomidorowy 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż pilaw po turecku

Przełozyć do rondla razem z połową masła i zeszklić. Dodać ryż i szafran - dusić przez 2 minuty - mieszając bez przerwy aby ziarenka ryżu nie skleiły się ze sobą i żeby były powleczone tłuszczem.
Wlać cały, wrzący rosół. Zamieszać. Przykryć garnek i wstawić do piwkarnika nagrzanego do 190\'C na 20 min.
Wyjąć garnek i dodać resztę masła i gotowy sos pomidorowy (przygotowac wcześniej) - dobrze wymieszać widelcem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 07.01.2011 11:24
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak