Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż pilaw

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 400 gram
rosół mięsny 3/4 litra
masło 80 gram
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż pilaw

Rosół wlać do rondla i zagotować. Cebule obrać, umyć i drobno posiekać. Przełożyć do rondla razem z połową masła i zeszklic na małym ogniu - uważać, żeby nie zrobiła się złocista. Dodać ryż i dusić go przez 2 minuty, ciągle mieszając - tak, żeby ryż nie był sklejony, ale żeby każde ziarenko było powleczone tłuszczem. Wlać cały, wrzący rosół. Zamieszać. przykryć garnek i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 190\'C na 20 minut. Nie mieszać.
Wyjąć garnek z piekarnika i dodać resztę masła - widelcem rozdzielając ziarenka ryżu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak