Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos brunatny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości cielęce 2 kg
marchew 200 gram
cebula 200 gram
seler naciowy 1/2 szt
pomidory 2 szt
czosnek 1 ząbek
tymianek 1 gałązka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
natka pietruszki 1 gałązka
wino czerwone 1 dl

Przepis i sposób przygotowania na: Sos brunatny

Tymianek i pietruszkę umyć i osuszyć. Dodać liść laurowy i zwiazać je nitką w pęczek.Marchew, seler i cebulę obrać i opłukać - pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Pomidory umyć i naciąć z jednej strony.
Kości cielęce położyć na blasze do pieczenia i wstawić so nagrzanego piekarnika do temp. 220\'C i piec dopóki nie sciemnieją - obracając je co jakiś czas. Wyjąć blachę z piekarnika, wysypać marchew, seler, czosnek, cebulę i wstawić do piekarnika na 30 min. Odsączyć kości i warzywa i przełożyć je do wysokiego garnka. Dodać pomidory i pęczek zielonych przypraw. Zalać czerwonym winem - mieszać, aż wino całkowicie odparuje. Zalać 3 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotowac na średnim ogniu ok 2-3 godziny. Jeżeli sos zejdzie poniżej poziomu kości dolać wody.
Po zakończeniu gotowania sos przelać przez sitko wyłożone wilgotną ściereczką bawełnianą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak