Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka z cukrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 80 dag
cukier kryształ 1,5 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
smietana 18% 1/3 szklanki
margaryna kostka 1 kostka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
aromat waniliowy 4 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka z cukrem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodajemy żółtka, margarynę, proszek, cukier waniliowy, szkl. cukru, aromat. Kroimy nożem do momentu kiedy margaryna będzie drobno pocięta i zacznie łączyć się z pozostałymi składnikami. Stopniowo dodajemy śmietanę i ręcznie ugniatamy ciasto do momentu kiedy ciasto nie będzie się kleiło do rąk nie będzie twarde. Chowamy na 30 minut do lodówki. Po wyciagnięciu chwilę ugniatamy i rozwałkujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy wzorki np foremką do pierników. Kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy pozostałym białkiem, sypiemy cukrem i pieczemy 10-15 minut w 180’C aż ciastka nabiorą ładnego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak