Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z buraków

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg
czosnek 2 ząbki
cukier 1 łyzeczka
sól do smaku
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z buraków

Buraki obrać, zetrzeć na tarce warzywnej o dużych otworach. Rozdrobnione buraki przełożyc do słoika, zalać zimną przegotowaną wodą, dodać czosnek, cukier, odrobinę soli i skórkę z chleba. Słoik przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu. Po 4-5 dniach zakwas będzie gotowy. Używać do barszczu lub jako orzeźwiający napój.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.12.2013 07:52
przydatny przepis
Katarzyna59 08.01.2013 18:32
super
magmonika1995 26.05.2012 22:06
swietnie
magmonika1995 26.05.2012 22:06
swietnie
magmonika1995 26.05.2012 22:06
swietnie
wojr63 18.04.2012 21:04
pomysłowe i śliczny słoiczek
mehia 09.04.2011 17:25
ciekawe
Margo1 09.01.2011 20:47
nawet łatwe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak