Sposób przygotowania

Ciasto pierogowe-
mąkę przesiać do miski. Wlać olej, dodać szczyptę soli. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto, do momentu gdy będzie jednolite i miękkie.

Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Część ciasta rozwałkować na ok.2-3 mm. Wycinać szklanką koła.
W ten sposób przygotować całe ciasto.

Nadzienie.

Ser sernikowy (taki z pudełka, można też spróbować z serem twargowym - dać wtedy mniej budyniu) zagotować w garnku razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rodzynki sparzyć.
Budyń rozrobić w 1/4 szkl. mleka.
Gdy ser zacznie bulgotać, wsypać odsączone rodzynki przemieszać i wlać budyń. Cały czas dokładnie mieszać na małym ogniu by nie porobiły się grudki.

Zdjąc z ognia, ostudzić. Ser powinien mieć w miarę stałą konsystencję.

Chłodny ser nakładać łyżeczką na kółko ciasta, w ilości takiej by dało się zamknąć pierożka.

Z przepisu wyszło mi + - 60 pierogów.

Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłyniecia.

Podawać polane masłem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !