Sposób przygotowania

Zagotowujemy wodę, wsypujemy sól i kwasek (kwasek można zastąpić octem, octem jabłkowym, nawet sokiem z cytryny, czymś co zakwasi wodę i pomoże ściąć jajko). Wbijamy jajko na talerzyk, tak by nie uszkodzić żółtka. Wrzącą wodę zamieszac, tak by zrobił się wir. Delikatnie zrzucamy jajko i mieszamy wodę, aby wir się utrzymał. Jajko w wodzie ma być ok. 2 minut, tak bu białko się ścięło. Żółtko musi być płynne. Wyjąć i odsączyć na łyżce cedzakowej.
Gotowe jajko posolić do smaku, przyprawić wg gustu.

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    muszę kiedyś spróbować tak zrobić;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Rique

    może być smaczne:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    faajny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna77

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krystyna24

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    pestka

    z pewnością smaczne śniadanie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !