Sposób przygotowania

Brokuły dzielimy na różyczki , a szynkę kroimy w dość wąskie paski. Wstawiamy wodę w dużym garnku i doprowadzamy ją do wrzenia i wrzucamy do niej zarówno makaron jak i brokuły. Gotować ok. 10 minut , aż oba składniki będą al dente. W rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podsmażać, aż zacznie delikatnie bąblować i dodać gorące mleko. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji (polecam trzepaczkę zamiast łyżki). Dodać ocet i stratą gałkę muszkatołową (ok. 2 szczypt). Oba sery zatrzeć na tarce i dodać do sosu razem z musztardą i śmietaną. Mieszać aż do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną szynkę i wymieszać. Makaron i brokuły po upływie 10 minut odcedzić, przerzucić powrotem do dużego garnka, dodać sos i dokładni wymieszać. Podawać na podgrzanych talerzach. Można posypać parmezanem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Danie wyglada bardzo apetycznie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Naatalia96

    no i apetyczne jest : ))
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdalea

    swietne, musze wyprobowac
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    ja też
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !