Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na lanym cieście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
mleko 125 ml
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
rodzynki 100 g
margaryna do blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat do blaszki
cukier puder do posypania ciasta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na lanym cieście

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.
Podgrzewamy margarynę z mlekiem i cukrem na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
Studzimy.
Dodajemy jajka i ubijamy mikserem na jednolitą puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ucierając.
Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej i posypanej blaszki.
Pieczemy w 160 stopniach C około 30 - 40 minut.
Masę przygotowujemy obierając jabłka, kroimy je, i stale mieszając rozgotowujemy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły.
Gdy masa będzie gładka dodajemy cukier, bułkę tartą, rodzynki, goździki i cynamon -( ja dodaję jeszcze dodatkowo mielone orzechy, ale nie każdy je lubi w jabłecznikach, więc w składnikach nie podałam ich).
Na lekko podpieczone - zrumienione ciasto nakładamy masę jabłkową, a na nią wylewamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 07.12.2011 15:31
tego jeszcze nie jadłem
ZEWA 06.02.2011 15:13
przymierzam się do upieczenia jej
ben-ka 13.08.2010 15:22
Uwielbiam szarlotki,jabłeczniki i inne ciacha z jabłkami - Twoje ciasto musi być mięciutkie i rozpływac sie w ustach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak