Sposób przygotowania

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.
Podgrzewamy margarynę z mlekiem i cukrem na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
Studzimy.
Dodajemy jajka i ubijamy mikserem na jednolitą puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ucierając.
Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej i posypanej blaszki.
Pieczemy w 160 stopniach C około 30 - 40 minut.
Masę przygotowujemy obierając jabłka, kroimy je, i stale mieszając rozgotowujemy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły.
Gdy masa będzie gładka dodajemy cukier, bułkę tartą, rodzynki, goździki i cynamon -( ja dodaję jeszcze dodatkowo mielone orzechy, ale nie każdy je lubi w jabłecznikach, więc w składnikach nie podałam ich).
Na lekko podpieczone - zrumienione ciasto nakładamy masę jabłkową, a na nią wylewamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Uwielbiam szarlotki,jabłeczniki i inne ciacha z jabłkami - Twoje ciasto musi być mięciutkie i rozpływac sie w ustach :)
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    przymierzam się do upieczenia jej
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    tego jeszcze nie jadłem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !