Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla owocowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
drożdże 3 dag
masło 5 dag
mąka 3 szklanki
cukier 3 łyżki
dżem pomarańczowy 1 słoik
jabłka 3 szt
brzoskwinie 4 szt
śliwki węgierki 20 dag
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla owocowa

Do miski wsypać cukier, włożyć drożdże i rozetrzeć, dodać letnie mleko, mąkę, sól i miękkie masło, dokładnie ciasto wyrobić. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować dwa prostokąty. Owoce pokroić na cząstki i wymieszać z dżemem. Przez całą długość każdego prostokąta nałożyć pośrodku owoce z dżemem. Brzegi ciasta ponacinać z obu stron co 2 cm i paski te pozwijać na środku, łącząc je nad owocami, przykryć strucle ściereczka i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, około 200 stopni na 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 01.11.2012 21:45
już czuję jej wspaniały smak
Seba 15.05.2012 09:41
pycha
m1monika 29.01.2012 14:50
pycha
Iwona51
Iwona51 07.01.2011 00:06
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak