Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w słodko - pikantnej glazurze

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka ok 2 kg
pomarańcze 1,5
mandarynka
sos słodko pikantny chili
imbir
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w słodko - pikantnej glazurze

Cebulę (małą) pokroić w piórka i odstawić.
Kaczkę (wypatroszoną już) dokładnie umyć, w razie potrzeby powyrywać resztkę piórek:) głowę odciąć a wykałaczką spiąć skórę wokół i osuszyć. Natrzeć z każdej strony(i w środku) jarzynką i odstawić do lodówki na ok 2 h pod folią.
Glazura: Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Zdjąć skórkę z jednej pomarańczy (bez białej części) i pociąć na cieniutkie paseczki. Do rondelka wycisnąć sok z jednej mandarynki, półtorej pomarańczy i dodać ok 7 łyżek sosu słodko - pikantnego (Tao Tao). Wstawić na najmniejszy ogień, doprawić imbirem mielonym i pieprzem cayenne (oba smaki słodki cytrusów i pikantny chili muszą być wyczuwalne),dorzucić skórki i potrzymać chwilę na ogniu. Kaczkę dokładnie wysmarować mieszanką (od wewnątrz również) a trochę sosu zostawić.Wykałaczkami związać jej tylną część i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i wstawić kaczkę na środkową półkę. Po godzinie pieczenia (podlać ją w trakcie wytopionym sosem z naczynia) odwrócić ją na drugą stronę i piec kolejną godzinę. Następnie znów odwrócić piersiami do dołu, podlać resztą sosu z garnka, zwiększyć temperaturę do 200stopni, dokoła kaczki rozrzucić pióra cebuli i tak piec już na niższym poziomie ok 15-20min. W sumie kaczka piekła się ok 2,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 01.06.2012 09:28
mmm pycha
IZABELA29 03.11.2011 08:15
szkoda,że kaczki coraz rzadziej goszczą na naszych stołach...
IZABELA29 03.11.2011 08:14
smaczne delikatne mięsko..pyszne
kotlet 02.11.2011 22:29
ale smakowitość
iwa643 07.01.2011 09:11
fajny przepis
polly66 06.01.2011 23:43
nie głowę a szyję odciąć,pomyłka hehe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak