Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek makowo- jabłkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szklanki
masło 250 g
żółtko jajek 3 szt
śmietana 12% 3 łyżki
sól do smaku
drożdże 30 gr
masa makowa 450 gr
cukier 4 łyżki
marmolada 400 jabłkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Placek makowo- jabłkowy

Masło i mąkę posiekać, dodać drożdże rozrobione w śmietanie. Następnie dołożyć cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i włożyć na noc do lodówki. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć dno blaszki. Drugą rozwałkować na wysokość 0,5 cm i wyciąć drobne ciasteczka. Masę makową wymieszać z jabłkami i wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta. Na masie makowej ułożyć ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190 stopni około 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.02.2014 07:30
pyszny placek
Andysz 28.10.2012 10:06
mniammmm jakie one muszą być pyszne!;D
Anna152 28.09.2012 09:29
pycha
m1monika 19.08.2011 14:07
super
MAR3STA 08.01.2011 19:17
popieram, placuszek smaczniutki!
krzyniu1984 07.01.2011 06:53
bardzo fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak