Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 sztuki
drobno posiekane suszone śliwk 10 sztuk
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieprz do smaku
sól do smaku
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
tymianek 1/4 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowy

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. W rondelku roztopić masło , włożyć pokrojone śliwki, podlać winem, dodać cebulę, tymianek, liście laurowe. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż śliwki się całkiem rozgotują i sos uzyska jednolitą konsystencję. Doprawić do smaku. Sos podaje się do duszonych i pieczonych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 22.03.2013 19:55
fajny sosik;)
Iwona51
Iwona51 17.11.2011 09:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak