Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z ptasim mleczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 16 dag
cukier 16 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 50 g
galaretki owocowe 3 opak
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z ptasim mleczkiem

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę.
Wymieszać, upiec biszkopt.
Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę uprzednio wymieszaną z odrobiną wody, aby napęczniała.
Całość wymieszać, pozostawić do stężenia.
Galaretki - jedna agrestowa, druga wiśniowa, - rozpuścić z mniejszą ilości wody, niż pisze na opakowaniu.
Gdy stężeją pokroić je w kostkę.
Gdy ptasie mleczko zacznie krzepnąć, wymieszać z kostkami galaretki.
Całość wyłożyć na biszkopt. Rozpuścić trzecią galaretkę - pomarańczową, zalać cały placek. Ewentualnie można wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą i przybrać wg własnego pomysłu - tak ja ja to zrobiłam.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 06.12.2011 16:31
uwielbiam torty właśnie dzisiaj jadałem
Anna146 03.08.2011 18:22
wygląda smakowicie
stokrotka 26.12.2010 19:53
super wygląda
SmacznaPyza 08.12.2010 10:04
dwie galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu - czy każdą np. w jednej szklance czy może mniej albo więcej?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak