Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem karmelowo - morelowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 100 g
masło 50 g
jajko 4 szt
orzechy włoskie 80 g
morele z puszki 3-4 szt
śmietana kwaśna,gęsta 100 g
konfitura morelowa 100 g
olej 50 ml
sok z cytryny z 1/2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
cukier 100 g
sól 5 g
cukier puder do posypania
twaróg 500 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem karmelowo - morelowym

Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Sok cytrynowy zagotować z konfiturą morelową.
Następnie połączyć z żelatyną, wymieszać.
Dodać twaróg i śmietanę.
Całość ponownie wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki.
Zagotować 100ml wody z masłem, łyżeczką cukru i szczyptą soli.
Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto zacznie łatwo odchodzić od dna garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać.
Kolejno wbijać pozostałe jajka.
Ciasto ptysiowe przełożyć do szprycki, wycisnąć 8 ptysiów na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec 25-30 minut w temperaturze 225 stopni.
Ciastka wyjąć z pieca, natychmiast przekroić.
Skarmelizować 100 g cukru, lekko przestudzić, trochę karmelu przełożyć widelcem na wierzchy ciastek. Pozostały karmel podgrzać, dodać orzechy włoskie, wymieszać. Masę przełożyć na posmarowaną olejem (50 ml) porcelanową płytkę, odłożyć do zastygnięcia, połamać na małe kawałki. Morele osączyć, pokroić na cząstki. Spody ptysiów wypełnić przygotowanym kremem, cząstkami moreli i orzechami.
Przykryć karmelowymi wierzchami, można posypać pozostałym cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 06.12.2011 16:30
bardzo smaczne ,polecam
ewelina/bunia 05.07.2011 20:32
pycha
SmacznaPyza 11.09.2010 11:16
dawno nie robiłam ptyśków a tak je lubimy...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak