Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
drożdże 4 dkg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 10 dkg
mleko ciepłe 1 szklanka
masło 7 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane

Przygotować zaczyn - drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka dodać cukru i troszkę mąki i poczekać aż wyrośnie. Do zaczynu dołożyć pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto gotowe to takie na którym pojawiają się pęcherzyki powietrza. Z ciasta formować babeczki dodać dżem ewentualnie ser lub czekoladę. Każdą bułeczkę posmarować żółtkiem. Piec ok 10 min. w temperaturze 100-110\'C a następnie przełączyć na 200\'C i piec ok 20 min. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 15.02.2013 20:02
Idealne na śniadanie czy kolację
IZABELA29 12.08.2010 08:24
bułeczki zawsze są pyszne
mehia 22.05.2010 16:11
dobrze, że od czytania się nie tyje :) na samą myśl już ślinka mi leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak