Sposób przygotowania

Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek, ubić pianę z białek, a żółtka utrzeć z cukrem. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, wsypać przez sitko mąkę, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę, na pergamin wysmarowany margaryną lub olejem i wysypany tartą bułką.
Wstawić o upieczenia.
Upieczone, lecz jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na stolnicę przykrytą lnianą (czystą) ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka posypać cukrem pudrem, wymieszać.
Wystudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, nałożyć na nią jabłka wymieszane z pudrem i zwinąć z powrotem.
Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Ostrym nożem - piłą pokroić roladę w skośne porcje i przed rozłożeniem posypać przez sitko cukrem pudrem lub ozdobić kleksami polewy czekoladowej.
Układać, opierając kawałki jeden o drugi na szklanym półmisku.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo smaczna aż ślinka leci

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !