Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
masło 10 dag
mleko 150 ml
jaja 4 szt
śliwki węgierki 1 kg
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe

Żółtka z 3/4 szklanki cukru utrzeć na gładka masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami gorącej wody i mlekiem, połączyć z żółtkami. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie ubić. Wylać ciasto do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika do temp ok 200 stopni i piec 10 minut. Wypestkowane śliwki ułożyć na podpieczonym cieście. Białka z resztą cukru ubić na sztywną pianę, wyłożyć na śliwki i piec około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.10.2013 09:51
uwielbiam takie
Motorek 17.04.2012 09:55
smaczne
kuklik 24.11.2011 09:37
musi ładnie wyglądać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak