Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w rondelku, wlać mleko i troszkę podgrzać. Do miski włożyć drożdże, wlać trochę ciepłego mleka, rozetrzeć. Następnie dolać resztę mleka, sól i dokładnie wymieszać. Wsypać połowę mąki, miksując dodać jedno jajko i resztę mąki. Ciasto dokładnie wyrobić i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę, chwilę wyrobić, podzielić na trzy części. Z każdej części uformować wałek i podzielić na 10 równych kawałków. Formować bułeczki, układać na przygotowanej blaszce, każdą naciąć, odstawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem, piec w temp ok 220 stopni przez 10 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Szarrikka

    Gorąco polecam :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika79

    mniamniusne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika79

    mniamniusne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika79

    mniamniusne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    śliczne i smakowite te bułeczki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Domowe bułeczki są najlepsze.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !