Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 2 kg
jabłka 4 szt
śliwki suszone 25 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka ze śliwkami

Śliwki namoczyć na noc w wodzie. Z żeberek wyjąć kości, mięso natrzeć solą i pieprzem. Jabłka pokroić w kostkę, śliwki wyjąć z wody. Owoce wyłożyć na płat mięsa i zwinąć ciasno w rulon, zesznurować. Mięso położyć na brytfannę, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i zrumienić. Następnie podlać 2 szklankami wody i piec około 1,5h, podlewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni. Gdy mięso będzie miękkie, do rondelka zlać sos, dodać mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody i chwilę gotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsa ściągnąć sznurek, pokroić w plastry, podawać gorące z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.09.2013 20:11
Ciekawe połączenie.
Katarzyna59 29.07.2013 13:30
smaczne żeberka
PIOTR11 09.11.2012 15:30
oj smaczne takie ze śliweczką
Misiakova 07.05.2012 09:51
pycha:)
Monika193
Monika193 18.11.2011 17:22
pyszne!
m1monika 02.11.2011 18:19
super!!!
mehia 06.05.2011 21:00
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak