Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier gotowany

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 30 dag
woda 200 ml
ocet 10 % 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier gotowany

Cukier wsypać do garnuszka, zalać gorącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając ciągle, aby syrop się nie przypalił. Kiedy kropla będzie ciągnąć się w nić, wlać wtedy ocet. Zagotować, lekko ostudzić i wylać do makutry. Następnie utrzeć za pomocą pałki w makutrze, aż lukier zrobi się lśniący, gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki, wówczas należy jeszcze odparować syrop, a jeśli za gęsty, dolać kilka kropel gorącej wody lub soku z cytryny. Konsystencja ma przypominać jogurt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 25.12.2011 13:11
super
ilonkowy 17.02.2011 21:48
świetnie nadaje się na domowe pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak