Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 20 dkg
mielone mięso wieprzowe 25 dkg
jajko 3 sztuki
cebula 1 sztuka
majeranek 1 łyżeczka
kminek 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
kapusta 50 świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kapustą

Kapustę umyć i bardzo drobno posiekać, a następnie przełożyć na durszlak i dwukrotnie przelać wrzątkiem i osolić. Boczek pokroić na plasterki i podzielić na 2 części. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, jego dno wyłożyć połową boczku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać z kapustą i cebulą, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Do masy wbić jajka i starannie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę równomiernie rozłożyć w żaroodpornym naczyniu, przykrywając drugą częścią boczku. Piec 45 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.12.2011 21:37
wyśmienita
ewaa 22.09.2011 22:14
brzmi apetycznie:)
Halusia 22.04.2011 07:34
Dania z kapustą są świetne, ten przepis też mi się bardzo podoba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak