Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik tradycyjny z rodzynkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 250 g 1/3 kostki
cukier 1/3 szklanki
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
Masa serowa
masło 10 dag
cukier 12 dag
jaja 3 szt.
kasza manna 25 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
aromat waniliowy 3 krople
rodzynki 4 łyżki
czekoladowa polewa do dekoracji
twaróg 1/2 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik tradycyjny z rodzynkami

Masa: Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Ciasto: Zarobić ciasto, jeśli jest zbyt suche, dodać 1 łyżkę śmietany. Rozwałkować placek. Placek przełożyć na blachę o wymiarach 20x40 cm. Podpiec ok. 10-15 min. w rozgrzanym do 170*C piekarniku.

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i piec jeszcze ok. 45-50 minut w temperaturze 175°C.

Wystudzić w wyłączonym piekarniku.

Udekorować polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 05.05.2012 07:42
Serniki uwielbiam!
ilonkowy 17.02.2011 21:42
uwielbiam serniki w każdej postaci;)
bami 20.01.2011 14:08
sernik...moja słabość :)
pawel6 09.01.2011 10:35
wygląda rewelacyjnie
angelika14 07.01.2011 09:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak