Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pod kołdrą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło 150 g
jaja 2 szt.
śmietana 18 proc 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól do smaku
Nadzienie:
jabłka 1 kg
cukier 75 g
cynamon 1/2 laski
skórka z cytryny 1 łyżka
Goździki całe Prymat 1 łyżka
białko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pod kołdrą

Wszystkie składniki ciasta umieściłam w misce i szybko zarobiłam. Z
gotowego ciasta uformowałam dużą kulę i na godzinę włożyłam ją do
lodówki.

Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam i wydrążyłam. Obierki i wycięte
gniazda nasienne włożyłam do garnka i wlałam pół filiżanki wody.
Gotowałam na małym ogniu, aż płyn zmniejszył objętość o połowę,
po czym przecedziłam do rondelka. Dodałam trochę cukru i laskę
cynamonu, gotowałam na małym ogniu jeszcze przez około dwie minuty.
Zdjęłam z ognia i zostawiłam do naciągnięcia.
Pokroiłam jabłka i połowę z nich ułożyłam na dnie dużego
żaroodpornego naczynia. Posypałam połową pozostałego cukru i startą
skórką cytrynową, po czym dodałam resztę owoców, posypałam cukrem,
dodałam goździki i polałam odparowanym kompotem.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni C. Rozwałkowane ciasto
nałożyłam na wałek i przykryłam nim ostrożnie zapiekankę. Usunęłam
wystające brzegi. Z reszty ciasta uformowałam cieniutkie wałeczki,
które ułożyłam wokół brzegów naczynia tworząc plecionkę.
Powierzchnię ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Wierzch
udekorowałam dwoma serduszkami wyciętymi z ciasta, które także
posmarowałam białkiem oraz posypałam grubo cukrem.
Ciasto piekłam przez około 40 minut. Po ok. 20-25 minutach powierzchnię
ciasta przykryłam delikatnie papierem do pieczenia, aby wierzch się za
bardzo nie przypiekł.
Po upieczeniu ciasto ostudziłam na kratce kuchennej. Następnie skromnie
udekorowałam wstążkami ze skórki z cytryny oraz goździkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilonkowy 17.02.2011 21:40
ciekawy pomysł na wykożystanie jabłek, koniecznie muszę wypróbować;)
angelika14 14.01.2011 17:25
muszę spróbować kiedyś
angelika14 14.01.2011 17:25
muszę spróbować kiedyś
Jolanta_P-S 09.01.2011 10:57
Fajny przepis
Dorota76 06.01.2011 14:30
zjadła bym takie z lodami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak