Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek ze Śląska

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 50 dag
kiełbasa 50 dag
zakwas z mąki żurkowej 500 ml
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
jajko ugotowane na twardo 5 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby suszone 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek ze Śląska

W 4 l wody gotujemy wywar z żeberek, dodajemy obraną cebulę w całości oraz pokrojony czosnek oraz grzyby. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy z wywaru. Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok. 20 minut. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Wyciągamy cebulę i czosnek.

Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo lub z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilonkowy 17.02.2011 21:39
smaczny i tradycyjny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak