Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówka brusznica do mięs

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg gruszek [ew.jabłek lub pół na pół] 1
dkg cukru 30
szkl. wody 1
cm kory cynamonu [niekoniecznie] 2
Goździki całe Prymat 3-5

Przepis i sposób przygotowania na: Borówka brusznica do mięs

Uwielbiam takie borówki! Są doskonałe do pieczonego mięsa albo domowego pasztetu. Można je podać np. w wydrążonych połówkach brzoskwiń...

Owoce brusznicy (podobnie można przyrządzić żurawinę) dokładnie przebrać usuwając wszystkie listki , gałązki i ew.owoce nadpsute, dokładnie opłukać i osączyć na sitku. Gruszki [ ew.jabłka] umyć , obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Wodę zagotować razem z cukrem w dość wysokim rondlu [owoce gotując się będą pękać i pryskać sokiem] . Do wrzącego syropu wsypać brusznicę i gotować ok. 15min. pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu , żeby nie wykipiało . Następnie dołożyć pokrojone w kawałki gruszki i ew. przyprawy i dalej gotować ok.20-30 min. Gorącym przetworem napełniać wyparzone słoiki i od razu zakręcać. Stawiać do góry dnem i zostawić tak do całkowitego ostygnięcia . Gruszki można pokroić dowolnie , jeśli są miękkie i tak się rozgotują, ja kroję grubo bo lubię jak zostają takie większe kawałki. Brusznice i żurawina są bardzo kwaśne i ta ilość cukru nie sprawi, że to będzie słodki dżem, nie martwcie się. Kiedyś w literaturze kulinarnej spotkałam się z przepisem, w którym pod koniec gotowania należało do borówek dodać kieliszek brandy - ja jeszcze nie próbowałam, ale kto wie? Gorący przetwór jest dość rzadki, ale te owoce mają bardzo dużo pektyn i ładnie wszystko krzepnie stygnąc . Tak przyrządzone brusznice podaje się jako dodatek do zimnych mięs , pasztetów albo do pieczonego ptactwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 02.04.2012 10:42
mm rewelacja!
jasiek 12.10.2011 22:01
dobre jedzonko:)
jasiek 12.10.2011 22:01
dobre jedzonko:)
jasiek 12.10.2011 22:01
dobre jedzonko:)
Misia90 07.08.2011 02:52
fajne
Marysia 07.08.2011 02:21
fajne
Karolina69 07.08.2011 02:10
fajne
gosia561 04.08.2011 15:59
lubię brusznice
MAŁY 21.01.2011 07:10
pyszne zapewne bo naturalne
SmacznaPyza 26.10.2010 10:15
Ben-ka, możesz tak samo przygotować żurawinę
ben-ka 25.10.2010 17:42
Kiedyś robiłam borówki tak jak Ty ale ostatnio coraz ich mniej w naszych lasach ,a szkoda:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak