Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurka pekińska z soczewicą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dość dużych liści kapusty pekińskiej (długości ok.30 cm) 10
szkl. soczewicy czerwonej 3/4
dkg świeżych kurek 50
kawałek papryczki chili (ile dodacie zależy od Waszych upodobań) 1
puszka 400g pomidorów krojonych bez skórki 1
czubata łyżki koncentratu pomidorowego 30% 2
łyżeczka suszonego tymianku 1
łyżki masła 2
sól, pieprz mielony, cukier do smaku:
jajko 1 (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurka pekińska z soczewicą

Kapusta, grzyby...Mogłam napisać: gołąbki z grzybami, ale...lubię śmieszne nazwy potraw :-)))

Soczewicę płuczemy, zalewamy 1 szkl. wody, moczymy 15 min, następnie gotujemy aż soczewica wchłonie wodę, odkładamy czubatą łyżkę do sosu. Kurki czyścimy, płuczemy, osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy połowę posiekanej cebuli, dodajemy posiekane chili i grzyby, dusimy pod przykryciem 5 min.. Następnie dodajemy do grzybów tymianek, podgotowaną soczewicę i mieszając smażymy aż odparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Do masy wbijamy surowe jajko, mieszamy dokładnie. Liście kapusty płuczemy, wkładamy, tylko na chwilę!, do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku, wyjmujemy, osączamy. Przycinamy grubsze końce, jakieś 1/3 długości liścia, i kroimy je w paseczki.W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy resztę cebulki, dodajemy posiekane końcówki liści kapusty, dusimy chwilę i potem zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy odłożoną soczewicę (zagęści nam sos), koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soli. Na każdy liść nakładamy dużą łyżkę farszu, zawijamy tak jak zwykłe gołąbki i wkładamy je do sosu, dusimy ok. 15-20 min. Przyznam, że smak potrawy pozytywnie mnie zaskoczył, soczewica pięknie zgrała się z kurkami i tymiankiem, no i z sosem pomidorowym. Ja używam soczewicy takiej drobnej, łuskanej, połówki ziaren. Jeżeli macie inną, w całych ziarnach, należy ją odpowiednio dłużej moczyć i gotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 25.11.2012 01:15
Bardzo ciekawe zestawienie smaków... no i forma... bomba!
goofy9 25.06.2012 15:09
ciekawe
Sylwia56
Sylwia56 19.04.2012 23:41
sama pychota
Agnik 25.01.2012 21:11
mniam
Misia90 07.08.2011 02:52
fajne
Marysia 07.08.2011 02:21
fajne
Karolina69 07.08.2011 02:09
fajne
FAFIK 22.07.2011 06:44
Pysznie wyglada!
Tomek13 01.07.2011 22:18
super
Tomek13 10.04.2011 22:36
super
Barbara/zuza22_85 19.03.2011 21:46
ciekawy przepis
iknkirke 19.03.2011 10:54
fajny przepis
justyna111 12.09.2010 15:33
wypróbuje
Lidia11 12.09.2010 15:16
interesujący przepis
iwa643 12.06.2010 07:58
nie używałam soczewicy musze spróbowac
cukiereczek 05.06.2010 07:54
Smaczny i ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak