Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy z 5 jaj
śmietana 30% 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 6 łyżek
czekolada mleczna 150 g
sok z cytryny 4 łyżeczki
kawa z mlekiem i cukrem 1 szklanka
banan 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe

Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Nasączyć obydwa blaty ostudzoną kawą z dodatkiem mleka oraz posłodzoną.

Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.

Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja cześć łamałam na pół) Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia32
Gosia32 06.09.2011 11:19
super
Sarenka 02.07.2011 17:14
Pycha!
Sarenka 02.07.2011 17:14
Pycha!
eli82 03.03.2011 09:08
super
ilonkowy 15.02.2011 21:18
super ciacho! uwielbiam banany;)
Iwona51
Iwona51 03.02.2011 20:33
tylko kawka do tego i rewelacja
aguus 06.01.2011 13:59
czekoladowo-bananowe... Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak