Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z suszonymi pomidorami, szynką i cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 20 g
woda letnia 210 ml
oliwa 1 łyżka
pieprz do smaku
suszone pomidory 10 dag
szynka 10 dag
zioła do smaku
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z suszonymi pomidorami, szynką i cebulką

Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.

Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebulii i zioła.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 10.08.2012 12:33
mniam
Wiesława1 31.03.2012 08:19
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak