Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec Kreta

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy z 3 jaj
śmietana 30% 1 szklanka
cukier 3 łyżki
czekolada gorzka 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
banan 3 szt.
kawa rozpuszczalna 1 z mlekiem

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec Kreta

Biszkopt przekroić na dwie części. Z jednego wydrążyć część biszkoptu, zostawiając około 1 centymetra obwódki. Nasączyć ostudzoną słodką kawą z mlekiem.

Masa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać lekko przestudzoną żelatynę, ciągle ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć z śmietanką.

Na wydrążony spód biszkoptu układamy banany (można skropić sokiem z cytryny), na to wyłożyć masę. Drugą cześć biszkoptu podzielić na 8 części i ułożyć na kremie. Posypać wierzch pozostałymi resztkami biszkoptu. Schłodzić w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 28.02.2012 14:00
ale pysznie wygląda, nie robiłam jeszcze sama tego ciasta ale na pewno kiedyś spróbuje
angelika14 19.05.2011 14:00
wyśmienity
ilonkowy 14.02.2011 21:29
super ciacho!!
misia53 05.02.2011 20:05
Pyszności!
ewasylwia 13.01.2011 18:56
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak