Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki czyli chrust...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka 20 dkg
śmietana 4 łyżki
smalec 2,5 kostki
cukier waniliowy 1 opakowanie
spirytus 1 kieliszek mały
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki czyli chrust...

Na stolnicę wysyp mąkę wymieszaną z proszkiem. Na środku zrób zagłębienie i włóż tam żółtka i sól. Wszystko wymieszaj. Dodaj śmietanę i spirytus i znowu wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Podziel ciasto na trzy części i wyjmij jedną. Rozwałkuj, bez podsypywania mąką, na cienki placek, grubości około 1mm . Gotowe do smażenia faworki ułóż na tacy i przykryj czystą ściereczką. Wszystko powtórz z kolejnymi dwiema porcjami ciasta z lodówki. Rozgrzej smalec na głębokiej patelni. Kiedy smalec zacznie lekko skwierczeć, wrzuć na próbę mały kawałek ciasta. Wrzucaj po kilka faworków i smaż na kolor, jaki lubisz. Usmażone faworki wyjmuj, odciekając lekko nad patelnią, i wykładaj na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Przestygnięte faworki posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 23.06.2011 10:11
uwielbiam
ziutula
ziutula 17.06.2011 06:58
pyszne słodkości....
rosik93 06.01.2011 20:23
Uwielbiam takie chruściki na karnawał pasują w sam raz
satysfakcjakuchenna 06.01.2011 16:50
bardzo lubię robić faworki
Małgorzata113 06.01.2011 12:11
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak