Sposób przygotowania

Na stolnicę wysyp mąkę wymieszaną z proszkiem. Na środku zrób zagłębienie i włóż tam żółtka i sól. Wszystko wymieszaj. Dodaj śmietanę i spirytus i znowu wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Podziel ciasto na trzy części i wyjmij jedną. Rozwałkuj, bez podsypywania mąką, na cienki placek, grubości około 1mm . Gotowe do smażenia faworki ułóż na tacy i przykryj czystą ściereczką. Wszystko powtórz z kolejnymi dwiema porcjami ciasta z lodówki. Rozgrzej smalec na głębokiej patelni. Kiedy smalec zacznie lekko skwierczeć, wrzuć na próbę mały kawałek ciasta. Wrzucaj po kilka faworków i smaż na kolor, jaki lubisz. Usmażone faworki wyjmuj, odciekając lekko nad patelnią, i wykładaj na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Przestygnięte faworki posyp cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    satysfakcjakuchenna

    bardzo lubię robić faworki
  • 1
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Uwielbiam takie chruściki na karnawał pasują w sam raz
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne słodkości....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Natalia40

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !