Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Croissanty francuskie - rogaliki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dkg
masło 15 dkg
drożdże świeże 5 dkg
jajko 1 szt
sól, cukier do smaku
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Croissanty francuskie - rogaliki

Mąkę przesiać do miski. W drugiej misce drożdże pokruszyć, zalać 50 ml wody letniej wody i wymieszać, dodać 200 ml wody cieplej, cukier sól, oliwę i 30 dkg mąki. Wyrobić ciasto. Oprószyć pozostałą mąką i rozwałkować na prostokąt 40 x 30 cm. Masło pokroić na plasterki cienkie (schłodzone masło). Rozłożyć na jednej części ciasta, przykryć drugą częścią ciasta. Wyrobić z masłem, rozwałkować jeszcze raz, pokroić na kwadraty, zwijać rogale, ułożyć na blasze, postawić do wyrośnięcia na 30 min, roztrzepanym jajkiem posmarować i piec w temp 225 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 22.06.2012 21:45
Super pomysł :)
Krzysztof42 01.12.2011 10:55
wolę nasze polskie
Barbara40 08.09.2011 12:39
Mysle, ze smaczne, bez udziwnien.Sprobuje
Renataj 26.07.2011 22:40
Lubię takie małe przekąski.
Goya 20.06.2011 10:47
mniam
Mala 31.03.2011 20:58
zawsze kupuje ale muszę chyba zrobić
Iwusia 26.05.2010 10:12
Przepis interesujący.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak