Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo-budyniowy z dżemem i ananasami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KREM ŚMIETANOWY
śmietana 30% 1/2 l
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 32 g
sok z cytryny do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
krem budyniowy
mleko 650 ml
cukier 3 łyżki
rodzynki 1 garść
DODATKOWO:
dżem z czarnej porzeczki 1 słoiczek
ananas w puszce 1 szt.
wiórki kokosowe do ozdoby
wódka 250 ml
budyń śmietankowy 1 opak.
Biszkopt 2 z 4 jaj

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo-budyniowy z dżemem i ananasami

Biszkopty przeciąć na pół, mają być 4 krążki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny (aby krem nie był mdły), zagęszczamy śmietan-fixami lub żelatyną. Dokładna instrukcja wykonania śmietankowego kremu znajduje się tutaj.

Siedem plastrów ananasa odłożyć do ozdoby wierzchu, resztę pokroić w kostkę.

Pierwszy krążek posmarować dżemem. Wyłożyć część kremu, ale nie za dużo, tak tylko żeby zakryć dżem.

Drugi krążek nasączyć, wyłożyć ostudzony budyń, wymieszany z rodzynkami.

Trzeci krążek również nasączyć ponczem. Wyłożyć część kremu oraz pokrojone ananasy, przykryć kremem.

Czwarty, ostatni krążek też nasączyć, wierzch i boki tortu obsmarować resztą kremu.

Boki obsypać wiórkami kokosu, a wierzch udekorować esami-floresami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady (wystarczy 4-5 kostek), całość ozdobić odłożonymi ananasami z puszki. Plastry przekrawać wzdłuż na pół i z każdego utworzyć różyczkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 29.07.2011 14:59
Pyszotka
Misiabe 17.05.2011 13:59
PIękny ten tort!!
ilonkowy 14.02.2011 21:24
i napewno nie gorzej smakuje;)
bami 20.01.2011 14:08
Tort ... czegóż trzeba więcej :) Gratuluję, tort wygląda prześlicznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak