Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka szparagowa żółta lub zielona 75 dag
pieczarki 25 dag
jajko ugotowane na twardo 4 szt
sos tatarski 125 - 180 ml
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark

Fasolkę umyć, oczyścić pozbawić łyka i końcówek z każdej strony strąka.
Oczyszczone strąki pokroić na 1 cm kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować do miękkości (ok. 10 - 15 minut), odcedzić i ostudzić.
Pieczarki oczyścić, umyć bardzo dokładnie, wrzucić na gotującą się osoloną i zakwaszoną kwaskiem cytrynowym wodę na kilka minut celem zblanszowania (można sałatkę zrobić również z surowych, skropionych sokiem z cytryny pieczarek), odcedzić je, przelać zimną wodą by je zahartować.
Osuszyć pieczarki i drobno posiekać.
Pieczarki wymieszać z ostudzoną fasolką i sosem tatarskim.
Dodać drobno posiekany czosnek i zieloną pietruszkę i część posiekanych ugotowanych jaj.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - wymieszać. Gotową sałatkę wyłożyć na szklaną salaterkę, obłożyć posiekanymi pozostałymi jajkami, cząstkami pieczarek, zieloną pietruszką lub wg własnego upodobania. Sałatkę podawać jako przystawkę, lub danie kolacyjne z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 06.08.2010 20:16
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak