Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy śmietanowiec z galaretkami
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodać cukier i po jednym żółtku.
Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną ( dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Blaszkę 25 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Przelać na nią ciasto ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C.
Piec ok. 35 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjąć ciasto i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie do wysokiego naczynia przelać schłodzoną śmietanę dodać cukier i delikatnie ubijać do spienienia.
Zakrzepnięte galaretki pokroić w kostkę, dodać do ubitej śmietany, lekko wymieszać.
Przestudzone ciasto przekroić poziomo na 2 płaty.
Włożyć dolny płat z powrotem do blaszki, w której się piekło, rozłożyć ubitą śmietanę z galaretkami nakryć górnym płatem biszkoptu, lekko docisnąć i odstawić ciasto do zastudzenia.
Posypać po wierzchu cukrem pudrem.