Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z twarogiem i kaszą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
jaja 2 szt
grzyby suszone 2 łyżki
cebula 1 duża
kasza gryczana 1 torebka
pieprz i sól 1
tymianek 1
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z twarogiem i kaszą

Farsz:
Grzyby moczymy, gotujemy ostudzone siekamy, dodajemy ugotowaną kaszę, usmażoną cebulkę w kosteczkę, twaróg, wszystko gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków, wbijamy 1 jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Ciasto :
Mąke wysypujemy na stolniće, w środku robimy otwór, wlewamy do niego szklankę gorącej wody, mieszamy, wbijamy jajko, szczypte soli, zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część zawijamy w folię spożywczą.
Drugą rozwałkowujemy i wycinamy ( szklanką) kawałki na pierogi - faszerujemy łyżką farszu.
Kolejną część ciasta odwijamy, gdy z pierwszej części pierogi będą ulepione i robimy kolejne.
Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy od chwili wypłynięcia ich na wierzch około 3 minuty.
Można podawać ze smażoną cebulką lub sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 20.02.2012 07:59
coś nowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak