Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy 5 dag cukru. Kiedy drożdże urosną to dodajemy 3 żółtka i mąkę oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, które odchodzi od tłuczka. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż ziarna maku zmiękną i będzie je można rozgnieść palcami, przecedzamy, osączamy. Mak przekręcamy przez maszynkę i łączymy ze syropem (sporządzanym z 20 dag cukru i 0,08 litra wody, która jest podgrzana do temperatury 114 stopni), miodem, masłem i 1 białkiem. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i opłukane rodzynki. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na grubość jednego centymetra, smarujemy białkiem i równo układamy połowę masy makowej. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni prze 40 do 60 minut. Po ostudzeniu smarujemy polewą i posypujemy bakaliami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    pyszności...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Pyszna:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    wygląda swietnie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pycha!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    lubie to! :))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    piekłama parę razy, ale mi zawsze peka, w samku super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !